Aantal jonge ondernemers stijgt explosief

Posted by admin | Ondernemen | Wednesday 7 March 2012 7:38 am

Het aantal startende ondernemers van 20 tot en met 29 jaar is de afgelopen vijf jaar verviervoudigd. In 2007 meldden zich circa 750 jonge starters aan de balie van de Kamer van Koophandel Brabant. In 2008 waren dat er al bijna 1100, oplopend tot ruim 1500 in 2009, bijna 2.250 in 2010 en ruim 3.000 in 2011.

Ook het aandeel jonge starters ten opzichte van het totaal aantal starters is hoog. In 2007 was het aantal startende ondernemers tussen de 20 en 29 jaar nog 12 procent van het totaal aantal starters. In 2011 steeg het aandeel jonge starters naar maar liefst 26 procent van het totaal aantal van bijna 12.000 startende ondernemers. Ook het aantal ondernemers van 60 tot en met 69 jaar is de afgelopen jaren (2007-2011) relatief fors gegroeid (+ 52 procent). Het aandeel van deze groep in de totale populatie starters is echter bijna gelijk gebleven.

Dat Brabant steeds meer jonge ondernemers telt, is in lijn met de landelijke ontwikkelingen. De arbeidsmarkt flexibiliseert. Steeds meer banen verzelfstandigen, zoals in de zorg en de bouw. Jongeren die kiezen voor een eigen bedrijf noemen vaak vrijheid en verantwoordelijkheid als motief. Zij zijn vaak al in hun tienerjaren begonnen met het experimenteren met kleine ondernemingen, zoals het handelen op Marktplaats, het starten van een website design bedrijf of het organiseren van feesten.

De Kamer van Koophandel stimuleert ondernemerschap onder jongeren. Dit onder meer door het uitgeven van een blad voor jongeren die geïnteresseerd zijn in ondernemerschap: Bizzi. Verder geeft de KvK gastlessen op scholen. Ook het aantal gastlessen is in de loop der jaren gestegen.

Share and Enjoy:
 • Print
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • eKudos
 • email
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MSN Reporter
 • MySpace
 • NuJIJ
 • Ping.fm
 • Reddit
 • RSS
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Twitter
 • Add to favorites
 • Hyves

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

VoucherMag Wordpress Theme
ө` 󥹥` 󥹥` ө` ۥ 󥹥` ꥫ 󥹥` ޥ monster cable إåɥۥ 󥹥` `å ө`ĥ󥹥` 󥹥` 磻쥹 󥹥`ө` 󥹥` `֥